Een goede oriëntatie voor zij-instromers is cruciaal

Een vol jaar ervaring als instroommakelaars hebben Nathalie de Jong en Brenda Haselbekke. Ze deelden hun bevindingen op het landelijk congres onderwijsregio’s van 12 september. “We liepen tegen knelpunten aan toen wij met zij-instromers aan de slag gingen. Heel herkenbaar voor de deelnemers aan onze inspiratiesessie!”

Brenda Hasselbekke en Nathalie de Jong vertellen over hun werk als instroommakelaar

“Instroommakelaar is een vrij nieuwe functie binnen de onderwijsregio”, zegt Nathalie. “In 2023 lag er wel een opdracht, maar geen taken. Door in gesprek te gaan met bestuurders, teamleiders, de hrm’ers en de zij-instromers kregen we hun behoeften helder. Daar hebben wij een traject omheen gebouwd.” Brenda heeft voor de sessie-deelnemers meteen een advies paraat: “Zorg dat alle partners uit de keten betrokken blijven als je zo’n traject gaat vormgeven. Dus ook de schoolopleiders en opleidingsinstituten. Daarmee creëer je draagvlak.”

Aan het denken zetten

De instroommakelaars gaan vervolgens in op de activiteiten waarmee ze zij-instromers begeleiden in de oriënterende fase. Daartoe behoren: intakes, meeloopdagen, een gedegen sollicitatievoorbereiding en assessmentonderzoeken. “We willen dat kandidaten al vroeg ontdekken of het onderwijs écht bij hen past”, benadrukt Brenda. “We zetten ze daarom aan het denken: Duwt jouw huidige situatie jou, of trekt het onderwijs jou? Die vraag is voor kandidaten vaak een eyeopener.”

Bewust kiezen

Van de 30 kandidaten uit het oriëntatietraject van vorig jaar, bleven er uiteindelijk 8 over die startklaar waren. Nathalie: “Die zijn het traject ‘Zij-instroom in het beroep’ ingegaan, maakten een bewuste keuze voor het schooltype en wisten in welke klassen én in welke vakken ze les wilden geven. De anderen kozen voor een reguliere deeltijdopleiding of ontdekten dat het onderwijs toch niet bij hen paste.”

Goede kans van slagen

“Wie ons traject doorloopt, heeft een goede kans van slagen als leraar”, stelt Brenda. “De scholen in onderwijsregio Twente, Achterhoek en Oost-Salland hebben dat intussen ook geconcludeerd. Daarom weten ze ons steeds beter te vinden voor nieuwe leraren. De lijntjes zijn kort geworden!”

Inmiddels staat er een nieuw traject klaar voor zij-instromers. Wegens succes geprolongeerd! Kandidaten kunnen zich tot en met 6 oktober 2024 aanmelden en vinden alle informatie voor hun sollicitatie op de website van VOTA.

Oriëntatietraject van VOTA

Gewoon beginnen

Volgens Nathalie is het voor andere onderwijsregio’s niet lastig om zij-instromers via eenzelfde traject te begeleiden: “Ons traject werkt goed als je alle elementen van een oriëntatietraject wilt bundelen. Met het organiseren van meeloopdagen maak je al een goede start, eventueel aangevuld met een cursus als ‘Onderwijszin’ of ‘Zin in Lesgeven’. Begin er gewoon mee! Je kunt daarna altijd – net als wij hebben gedaan – nieuwe elementen toevoegen.”