Nieuwsbrief, 2 oktober 2024

“Het helpt enorm om over al deze belangrijke initiatieven te horen, die allemaal zeer bijdragen aan het tegengaan van de tekorten op scholen. Door goede voorbeelden is het voor mij makkelijker uit te leggen wat er binnen onderwijsregio’s allemaal gebeurt en het laat zien hoe hard er door zoveel mensen wordt gewerkt om kinderen goed onderwijs te bieden.”, aldus Mariëlle Paul, staatssecretaris voor Funderend Onderwijs & Emancipatie.

Deze nieuwe nieuwsbrief heeft als doel om de goede voorbeelden, initiatieven en ontwikkelingen uit de regio’s op landelijk niveau te delen. Hoe je als onderwijsregio een bijdrage kunt leveren aan deze nieuwsbrief? Dat lees je verderop in deze eerste editie! Wil je het complete interview met de staatssecretaris lezen? Het artikel vind je via de website van de onderwijsregio's. 

Landelijk congres onderwijsregio's

We hebben veel positieve reacties ontvangen op de eerste editie van het landelijk congres, en behoefte om hierop verder te bouwen! De komende tijd kijken we samen met jullie en onze volgers op LinkedIn terug. De aanwezigen ontvangen nog een evaluatie van de dag en er wordt teruggekeken op inspiratiesessies. Laten we elkaar blijven ontmoeten en onze kennis blijven delen.

In juni 2025 vindt de eerste Week van de Onderwijsregio plaats. Heb je suggesties voor een invulling tijdens een of meerdere dagen van deze week? Denk met ons mee! We horen het graag via het contactformulier.

Marcel Bamberg opent het landelijk congres onderwijsregio's

Aanbeveling op plan van aanpak: grootste gedeelte aangeleverd

De onderwijsregio’s zijn druk bezig met het schrijven en/of afronden van de plannen van aanpak. De RE heeft inmiddels 46 plannen van aanpak, van toekomstige en voorloper onderwijsregio’s, ontvangen om te voorzien van een aanbeveling. De aanbeveling gaat nader in op: arbeidsmarktanalyse, ambitie en doelen, aanpak, gewenste resultaat (lange termijn en in 2025), de wijze van organiseren (governance). Met deze aanbeveling wordt het startsignaal gegeven voor deelname aan de lerende aanpak. De regioadviseurs van de RE komen bij de onderwijsregio’s terug op deze aanbeveling tijdens de peilgesprekken. Lees hier meer over het proces van aanbevelingen.

We stellen je voor aan: Frank van Hout

In de onderwijsregio’s wordt onder andere gewerkt aan het vormgeven van een gezamenlijke aanpak voor samen opleiden, professionaliseren en begeleiden. Dat geldt voor studenten die instromen in een opleiding, maar ook bijvoorbeeld voor zij-instromers uit bedrijven of nieuwkomers. Om ieder onderwijs-talent een goed programma te bieden is een goede opleidings- en ontwikkelinfrastructuur nodig.

Om vanuit gelijkwaardig partnerschap deze beweging te maken in een onderwijsregio werkt Frank van Hout vanaf 1 oktober als bestuurlijk verbinder in de onderwijsregio. Zijn opdracht is om ervoor te zorgen dat in de onderwijsregio’s door opleiders en schoolbesturen vanuit gelijkwaardig partnerschap gewerkt wordt aan een goede opleidings- en ontwikkelinfrastructuur. Wil je meer weten? Of heb je een hulpvraag? Neem contact op met je regioadviseur vanuit de RE.

Frank van Hout was gedurende dertien jaar lid CvB van ROC Friesland College. Daarnaast bekleedde hij gedurende vijf jaar de portefeuille werkgeverszaken in het bestuur van de MBO Raad. In dat kader nam hij on der andere deel aan landelijke overleggen rondom SO&P en de plannen rondom de aanpak personeelstekorten.

Onderwijsregio Utrecht Stad lanceert regionale arbeidsmarktcampagne

In samenwerking met de schoolbesturen van het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en de gemeente Utrecht, heeft Utrecht Leert (Onderwijsregio Utrecht-Stad) een nieuwe arbeidsmarktcampagne ontwikkeld. Het verhaal van de campagne benadrukt Utrecht als een stad in beweging, met een unieke mix van culturen, historie en vernieuwing. Onderwijs in Utrecht biedt kansen voor iedereen, van leraren in uitdagende wijken tot schoolleiders en vakmensen die hun kennis willen delen. De stad biedt een diverse onderwijsomgeving met 114 basisscholen, 25 middelbare scholen, vijf Mbo’s, hogescholen en universiteiten. Heb je vragen over de campagne of het proces van idee tot uitvoering in samenwerking met de schoolbesturen en de gemeente? Neem dan contact op met Patricia Torrance, projectleider communicatie bij Utrecht Leert. We delen graag onze ervaringen.

Klik hier voor meer informatie over de campagne.

Onderwijsregio Achterhoek Veluwezoom organiseert hackathon

Maria van Hattum, penvoerder van de Onderwijsregio Achterhoek Veluwezoom, benoemde tijdens het landelijk congres onderwijsregio’s de hackathon die door het domein Slimmer Organiseren gaat worden georganiseerd op 27 maart 2025. Tijdens deze hackathon zullen deelnemers sectoroverstijgend en in teams aan de slag gaan om het onderwijssysteem te ‘hacken’, om zo te kijken of het ook anders en beter kan! Wil je meedenken? Wil je enkel op de hoogte worden gehouden? Dat kan! Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden vind je via deze link.

Volmondig ja voor regionale samenwerking

Ruim dertig onderwijsbesturen en opleiders (HBO en mbo) zeiden op maandag 30 september volmondig ‘ja!’ tegen de vorming van OnderwijsregioBrabantOost. En daarmee ja tegen een gezamenlijke regionale aanpak van vraagstukken op de onderwijsarbeidsmarkt.
We spraken Marijke Joosten over de totstandkoming van deze onderwijsregio. Het hele portret vind je via de regioverhalen op onderwijsregio.nl.

Marijke Joosten als projectleider van de OnderwijsregioBrabantOost

AVS Academie biedt onderwijsregio’s ondersteuning aan: kracht van schoolleiders!

Een sterke schoolleider zorgt voor een prettig werkklimaat en een aantrekkelijke werkomgeving, ondersteunt het team bij het realiseren van goed onderwijs en is in verbinding met ouders en andere stakeholders. Om die reden biedt de AVS Academie besturen en onderwijsregio’s diensten als de inrichting van kweekvijvers voor aankomende schoolleiders, opleidingen als middenmanagement en basis- en vakbekwaam voor medewerkers uit het onderwijs en de organisatie van mentoring en coaching. Dat is nog niet alles! Wil je meer weten? Dan vind je via deze flyer meer informatie.

logo-avs-nieuw
Beeld: ©Rijksoverheid

Lerende aanpak

We starten in november met de eerste reeks van bovenregionale leerateliers. De onderwijsregio’s nemen deel aan deze sessies. Tijdens de leerateliers gaan de aanwezigen inzoomen op relevante thema’s rondom de onderwijsarbeidsmarkt.
De bovenregionale leerateliers zijn bedoeld voor de deelnemers aan de onderwijsregio’s (denk aan projectleiders, HR-professionals, penvoerders, data-specialisten etc.). Per bovenregionaal leeratelier wordt de doelgroep op een later moment omschreven. Je vindt de data van de leerateliers in de agenda op onze website. We geven in de volgende nieuwsbrief meer informatie over de invulling van de leerateliers.

Foto van een sessie over samenwerking onderwijsregio's

Handreiking of publicatie in de kijker

We ontwikkelen op onderwijsregio.nl een kennisbank. In de kennisbank vind je handige tips en tricks op basis van onderzoek, die onderwijsregio’s direct kunnen toepassen in hun strategie of uitvoering. We streven ernaar om de bijhorende toelichting zo concreet en tastbaar mogelijk te maken. De kennisbank start compact, en zal over tijd in omvang toenemen. We zetten vanaf de volgende nieuwsbrief iedere editie een andere handreiking/publicatie in de kijker.

Blijf op de hoogte, praat mee en deel jouw goede voorbeelden en/of regionale nieuws!

Wil je als onderwijsregio aandacht voor jouw regionale nieuws en/of activiteiten op landelijk niveau? Stuur ons jouw nieuwsartikel(en) voor de actualiteitenpagina of een oproep voor deze nieuwsbrief.  Bouw mee aan onze nieuwsbrief en nieuwspagina. Stuur je ons de informatie via het contactformulier? Ken je mensen waarvan je zeker weet dat zij deze nieuwsbrief ook moeten ontvangen? Stuur deze link naar hen door, zodat zij zich kunnen abonneren.  

Wil je op de hoogte blijven van de komende activiteiten? Het overzicht van activiteiten vind je via onze agenda.

Met vriendelijke groet,
Het team van de RE