De governance-structuur goed regelen, aan de voorkant al

“We namen de deelnemers aan onze sessie (tijdens het landelijk congres onderwijsregio’s) mee in het hele proces dat wij hebben doorlopen”, zegt Rebecca Schoon, programmamanager onderwijsregio Haaglanden. “Hoe wij met onze partners en de beroepsgroep onze governance-structuur hebben opgezet.” Ze blikt terug op een drukbezochte inspiratiesessie.

Rebecca Schoon als projectleider van de onderwijsregio Haaglanden

Rebecca verzorgde de sessie tijdens het landelijk congres onderwijsregio’s van 12 september samen met Theo Douma van onderwijsregio Midden-Nederland. Zo’n 70 deelnemers luisterden met gespitste oren. Governance blijkt voor veel onderwijsregio’s een urgent onderwerp te zijn, dat vaak gevoelig ligt. 

Dezelfde vraagstukken

“In beide regio’s stonden we voor veel dezelfde vraagstukken”, vertelt Rebecca. “Maar we hebben de governance ieder op onze eigen manier ingericht.” In Midden-Nederland had een juridische structuur in de vorm van een coöperatie de voorkeur. Haaglanden koos juist voor een samenwerkingsovereenkomst met alle partners, compleet met huishoudelijk reglement, opgesteld door een juridisch kantoor. “We wilden alles aan de voorkant goed regelen. Haaglanden is een grote bovensectorale regio, met meer dan 50 partners en al veel bestaande samenwerkingen. Daarop wilden we voortbouwen.” 

Keuzes maken

Doordat er twee verschillende routes aan de orde kwamen, viel in de sessie veel inspiratie op te doen. “We merken dat onze deelnemers vooral onze kennis en ervaringen kwamen ophalen. Die wilden we graag met ze delen. En dat blijven we doen met elke onderwijsregio die interesse heeft!”

De sessie was interessant voor de regio’s die al met hun governance bezig zijn én voor regio’s die daaraan nog gaan beginnen. “We lieten zien welke vraagstukken er in iedere fase kunnen spelen en welke keuzes je dan kunt maken. Dat we onze inzichten tijdens het congres op landelijk niveau konden uitwisselen, was natuurlijk leerzaam voor iedereen. Ook voor ons.”