Samenwerking is de enige weg vooruit!

Regioverhalen

Wie? Truus Vaes 
Penvoerder van de onderwijsregio Groot-Amsterdam en Kennemerland.

“Ik loop al behoorlijk lang mee in het onderwijs als bestuurder. En als er een ding is waar ik inmiddels van overtuigd ben dan is dat dit: we kunnen het personeelstekort alleen oplossen als we het lef hebben om in de regio samen te werken. Niet ieder voor zich, maar samen werven en behouden. En elkaar iets gunnen, omdat je weet dat je dan ook iets terugkrijgt. Dat is de kracht van de onderwijsregio’s.” 

Portretfoto van Truus Vaes

Met laagdrempelige evenementen haal je mensen binnen

Hoe wij dat aanpakken? We organiseren meet-and-greet evenementen en oriënterende trainingen. Die houden we heel laagdrempelig. Uit ervaring weten we dat geïnteresseerden daarop af komen. Het is essentieel om op het moment dat ze ‘binnen’ zijn te laten zien hoe mooi en belangrijk het vak van leraar is. Tegenover het negatieve beeld in de media moeten we een ander beeld plaatsen. Positief! Waarbij we wel realistisch dienen te blijven. Geen reclamepraatjes, maar een eerlijk verhaal over wat werken in het onderwijs inhoudt. Dan is er nog de website Talent als Docent. Hiermee maken we het geïnteresseerden makkelijk om zich te oriënteren en om contact te leggen. 

Als je weet wat mensen tegenhoudt, kun je ze verder helpen

Ook belangrijk is dat we gespitst zijn op drempels en barrières. Wat houdt mensen tegen om in te stappen of over te stappen? Kunnen we bijvoorbeeld flexibel zijn met bevoegdheden? Of hoe kunnen we zij-instromers financieel tegemoetkomen? Hierbij moeten we als onderwijsregio wel altijd goed bepalen waar onze invloed ophoudt. Sommige dingen kunnen we echt beter aan de scholen of de landelijke overheid overlaten. 

Zorg voor een warm welkom

En de individuele scholen? Ik zeg altijd als eerste: zorg ervoor dat nieuwe leraren zich welkom voelen. Je hoeft ze niet overdreven te pamperen, maar goed werkgeverschap helpt zeker. Vooral ook om leraren te behouden. En verder? Gezamenlijk opleiden werkt echt. Omdat je zo beter aansluit bij de leerbehoeften. Het maakt het vak aantrekkelijker en het zorgt voor een beter start! En juist een fijne start zorgt ervoor dat mensen zich thuis voelen in het onderwijs. Ook als je een tweede bevoegdheid wilt halen, wil je dat dit toegankelijk is en dat de regelingen binnen instituten bekend zijn. 

Logo van Talent als Docent

Meebouwen aan een stevige structuur

En dan zijn we ook nog voorloper onderwijsregio. Dat geeft ons de kans om mee te bouwen aan de regio’s. Om onderwijsbesturen actiever te betrekken en een structuur op te zetten die op alle niveaus wordt opgepakt. De eerste resultaten in onze regio zijn goed. Ja, voor mij is het zeker: samenwerking is de enige manier om vooruit te komen. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.