We moeten het beroep aantrekkelijker maken

Regioverhalen

De groei van de hightech sector in Brainport zorgt voor extra druk op de regionale woningmarkt en in de komende jaren ook op het onderwijs. De verwachting is dat er in de regio in 2032 nog zo’n 70.000 extra arbeidsplaatsen bij komen. Dit betekent ongeveer 12.000 extra leerlingen, een enorme stijging van zo’n 10%!

Wie: Martin van den Berg, bestuurder bij het Christiaan Huygens College
Waar: Onderwijsregio Brabant-Oost

Het nieuwe werken: 4 dagen op school en 1 dag thuis

Door de nieuwe onderwijsregio hoop ik meer en betere afspraken te kunnen maken over hoe we het lerarentekort kunnen aanpakken. Het is cruciaal om erachter te komen waarom zo weinig jongeren kiezen voor het vak. De werkdruk is hoog, dus we moeten het beroep aantrekkelijker zien te maken. Daarbij kijken we ook naar de veranderde verwachtingen van jonge generaties op het gebied van hun werk. Trekken we bijvoorbeeld meer onderwijsstudenten aan als het mogelijk wordt om 4 dagen op school te werken en 1 dag thuis? Ook denken we na over manieren om de lerarenopleidingen anders in te delen. Bijvoorbeeld door studenten – naast hun opleiding – sneller voor de klas te zetten en ervaring op te laten doen. 

Docent én werken in het bedrijfsleven

We slagen er in onze regio goed in om de verbinding te leggen tussen het bedrijfsleven, onze scholen en de onderwijsopleidingen. Zo werken we in de regio met hybride docenten: mensen die naast hun baan bêta-lessen geven op onze scholen. We werken er daarnaast hard aan om mensen met een verblijfsvergunning voor de klas te krijgen die in hun thuisland een onderwijsbevoegdheid hadden. Dit zorgt direct voor meer culturele achtergronden voor de klas, wat beter aansluit op de cultureel diverse leerlingpopulatie.

We slagen er in onze regio goed in om de verbinding te leggen tussen het bedrijfsleven, onze scholen en de onderwijsopleidingen.

Goed onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen

Als wij ons onderwijs in de komende jaren niet opgewassen krijgen tegen de verwachte groei, is de kans aanwezig dat het bedrijfsleven een oplossing zoekt in privé-onderwijs. Dit zou de gelijkheid in de regio niet ten goede komen, dus dit willen we vanuit de publieke sector echt voorkomen. De samenwerking binnen de onderwijsregio is hiervoor cruciaal.
 

Martin van den Berg
Beeld: ©Rijksoverheid
Martin van den Berg

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.